Werkwijze
Ik werk op een welzijnsgerichte manier en op basis van belonen waarbij we de hond opzetten voor succes. Daarbij hou ik rekening met de emotionele, lichamelijke en gedragsmatige behoeftes en motivatie van jouw hond om bepaald gedrag te vertonen.
Waarom je hond doet wat hij doet, kan meerdere oorzaken hebben. Misschien dat je hond iets toch niet goed heeft geleerd of er zijn raseigenschappen die meespelen, maar ook b.v. aanleg, emoties, behoeftes, temperament en leerervaringen kunnen invloed hebben op het gedrag wat je hond laat zien. Gedrag proberen te veranderen is daarmee meer dan de hond een kunstje leren. Pas als we weten waarom de hond bepaald gedrag laat zien (of juist niet) en dus de onderliggende behoefte en motivatie achterhalen, kunnen er ingangen gezocht worden om hier op in te spelen en te werken aan verandering en verbetering en het bevorderen van welzijn voor alle betrokkenen.
Ook management, het aanpassen van de omgeving om welzijn en veiligheid voor alle partijen te verbeteren, kan een onderdeel zijn van de adviezen.
Er wordt geen gebruik gemaakt van aversieve middelen, dwang, intimidatie of het aanwakkeren van angst of pijn.
Elke hond is anders zoals wij mensen ook allemaal anders zijn. Ik kijk naar jouw hond als individu en wat hij/zij nodig heeft.
Via een vragenlijst of telefonisch contact probeer ik vooraf informatie te achterhalen over de hond en zijn/haar achtergrond, gezondheid en leefomgeving en over de hulpvraag, behoeftes en wensen van de eigenaar en evt. overige gezinsleden.
Bij het bezoek observeer ik de hond en krijg je adviezen en handvaten. Je krijgt inzicht in waarom je hond doet wat hij doet en uitleg over de lichaamstaal van je hond en wat hij/zij je daarmee probeert te vertellen.
Ook gaan we evt. trainingsadviezen samen oefenen. Ik hou daarbij rekening met wat jouw mogelijkheden zijn om zelf met de gegeven (trainings)adviezen aan de slag te gaan.
Hoe snel gedragsverandering plaatsvindt of hoe snel je hond iets leert is vaak lastig te voorspellen, dat is mede afhankelijk van de hond en de situatie.
Mocht ik het vermoeden hebben dat het gedrag van je hond (mede) veroorzaakt wordt door pijn of lichamelijk ongemak, dan zal ik je eerst doorverwijzen naar een dierenarts of specialist om evt. onderliggende medische problemen uit te sluiten.
Ook zal ik je doorverwijzen naar een collega als ik van mening ben dat jouw hulpvraag beter past bij iemand met specialistische kennis op dat gebied.